Cradle2cradle
  • Intro C2C
    • Zonnepanelen
    • C2C Zonnepanelen
  • In de klas
    • Systeemdenken
    • Tips & tricks
  • Bronnen

Bewustwording  C2C in de les

Om C2C aan te brengen in je les zijn er een paar zaken die je daarbij kunnen helpen.
Eerst en vooral is het belangrijk om te starten bij de zelfbewustwording van de leerlingen. Dit is belangrijk omdat de leerlingen moeten weten dat het duurzaamheidsvraagstuk ook hen aangaat, net zoals iedereen op de aarde. Als je vertrekt vanuit de zelfbewustwording van de leerlingen, creëer je ook een grotere betrokkenheid bij de leerlingen. Je speelt in op de waarden en normen die hen van jongs af aan aangeleerd zijn en creëert een soort ‘schuldgevoel’ bij de leerlingen. Als leerkracht moet je dus de nadruk leggen op het feit dat hun levensstijl en gewoontes een negatieve impact hebben op het duurzaamheidsvraagstuk. In het geval van de zonne-energie kan je bijvoorbeeld vragen of er iemand zonne-energie thuis gebruikt. (+ waarom wel/ waarom niet)

 
Ten tweede is het vaak handig om vakoverschrijdend te werk te gaan. Als we kijken naar het verhaal van de zonnepanelen en het energievraagstuk, kan er al een link worden gevormd tussen de vakken aardrijkskunde, fysica, wiskunde, biologie, PAV en zedenleer. Als er tijdens meerdere vakken gepraat wordt over duurzaamheid, zal dit de bewustwording van de leerlingen aanwakkeren. “Wauw, dit thema wordt in 3 verschillende vakken aangehaald. Dit zal wel heel belangrijk zijn.” Dat is (uiteraard sterk overdreven) het gewenste effect dat je wilt verkrijgen door vakoverschrijdend te werk te gaan.
 
Ten derde is het zeer belangrijk om je leerlingen te motiveren en te betrekken in de les. Zonder motivatie zal er ook geen bewustwording komen. Laat de leerlingen actief meewerken tijdens de les. Voer bijvoorbeeld een discussie, laat ze zelf naar oplossingen zoeken (in plaats van ze zelf aan te reiken), laat ze in groep een spreekbeurt maken over een duurzaamheidsthema dat ze zelf leuk vinden,... Kortom: Gebruik zoveel mogelijk actieve werkvormen om de bewustwording aan te wakkeren.

Aardrijkskunde

Picture

In dit vak staan er sowieso al competenties in het leerplan die werken rond duurzaamheid (zowel voor de 1ste als de 2de graad). Het C2C-principe kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de 3p’s (planet, profit, people) uit te leggen en toe te passen. Een andere les kan zijn dat de klas vertrekt vanuit 1 product (bijvoorbeeld: GSM, auto,...) en dat elke stap van het productie -en verwerkingsproces wordt overlopen, net zoals op deze site gebeurd is voor zonnepanelen.

Fysica

Picture

Hier kan gewerkt worden rond duurzame energie. Er kan bijvoorbeeld een vraagstuk worden opgesteld over het verschil tussen auto’s die rijden op fossiele brandstoffen en auto’s die rijden op elektrische energie. In het vraagstuk bereken je wat het verschil is in energieverlies tussen de 2 auto’s. Bij fossiele brandstoffen verlies je veel meer van de oorspronkelijke energie (aan productie, transport en gebruik) dan bij een elektrische auto.

Talen

Picture

Bij deze vakken is er geen rechtstreekse link met duurzaamheid en het C2C-principe. Dit wilt niet zeggen dat hier niet rond gewerkt kan worden. Als je bijvoorbeeld aanleert hoe je een discussie moet voeren, kan de discussie gaan over C2C. De nadruk ligt dan eerder op de manier waarop je discussie voert, maar er wordt tegelijkertijd toch ook gewerkt aan de bewustwording van de leerlingen.

Geschiedenis

Picture

C2C kan ‘makkelijk’ aangeraakt worden bij onderwerpen m.b.t. de Industriële Revolutie. Er kan ook worden ingegaan op de directe gevolgen (vroeger) en de gevolgen die vandaag de dag nog altijd zichtbaar zijn. Hoe gaan we om met deze onduurzame gevolgen? Met wat we nu weten, hoe had het anders kunnen zijn? Hoe kon de Industriële Revolutie duurzamer zijn verlopen?

Zie ook de
Clean Air Act (Londen, 1956) dat opgesteld werd na vier dagen smog in Londen. Het is gekend als de grote smogramp van 1952. Er werden grenzen vastgelegd voor de schadelijke uitstoot van huizen en fabrieken.

Economie

Picture

Voor economie kan er gewerkt worden rond bedrijven. Waarom beslissen bedrijven om elders hun producten te produceren? Hoe goedkoper is dit t.o.v. plaatselijke productie? (uitbuiting, goedkoop transport, ...). In de les kan er bijvoorbeeld een groepswerk worden opgesteld waarbij elke groep 1 bedrijf bestudeert. Ze gaan op zoek naar het huidige productieproces en denken na hoe dit kan worden aangepast volgens het C2C-principe.

Onze oproep naar alle vakleraren SO

Foto

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je C2C kan toepassen in de les. Er kan vaak worden vertrokken vanuit 1 bepaald thema of bepaalde competentie. Hierover kan dan worden gebrainstormd (misschien met collega’s) om duurzaamheid een plaats te geven binnen dit thema. Een kleine moeite voor de leerkrachten betekent misschien wel een wereld van verschil!

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Intro C2C
    • Zonnepanelen
    • C2C Zonnepanelen
  • In de klas
    • Systeemdenken
    • Tips & tricks
  • Bronnen